Kan du vissla så kan du svenska!

I min kurs i svenska som andraspråk har nu turen kommit till fonetik och prosodi. På svenska; hur du uttalar svenska språkets alla ljud och hur vi betonar olika ord. Enligt min lärare, förövrigt en riktigt rolig prick, har människor som vill lära sig svenska svårt att förstå skillnaden mellan o, u och y. Det enda som skiljer dessa ljud från varandra är hur vi formar läpparna. Dessutom är vårt sätt att säga o lite annorlunda än tex. engelskans o, lite lägre och bonnigare kan man kanske beskriva det som…

Säg ordet school och sen sol så hör ni att det faktiskt är ett lite snobbigare o i school.

För att hjälpa våra elever tipsade vår lärare om att man kan förklara genom att visssla; Om man visslar den lägsta tonen man kan, då har man munnen rätt inställd för att säga ett svenskt O. Om man sen visslar den högsta tonen man kan har man rätta trutmunnen för att säga U…

Säkert jättebra råd, men pinsamt att praktisera för en som inte kan vissla…. / Maria