Eldade upp idyllisk skärgårdsvilla i helgen

Rubriken låter kanske lite överdriven, men den är faktiskt nästa helt sann. Den enda delen är att kåken inte brann upp helt.

Vi på IT-avdelningen var på konferens i helgen, vi hyrde en idyllisk stuga ute på Träskö-kvarn som stället heter. Nästan 4 timmar med waxholmsbåt så var man framme.
Det hela slutade lite abrupt då kåken började brinna, eller först så var det väldigt rökigt innomhus. Vi öppnade fönster och vädrade.
Ingen tänkte mera på det, för ibland inner ju inte all rök ut genom skorstenen utan viss rök går ut vid öppna spisen.
Men det blev bara mera och mera rök och saken kollades upp närmare.
Det visade sig att det kom rök från lite alla möjliga ställen, som mellan väggen och den gjutna öppnaspisen. Och även från trälister ovanför spisen.
Då började man ana att detta nog inte står rätt till men det var svårt att ha koll på hur allvarligt det låg till.
Så vi ringde in Kent som äger ställe som bor en bit bort i ett annat hus, han meddela att han ska ta med stege… Tiden tickade på och ingen Kent dök upp. Vi började bli otåliga och ringde igen för att påpeka allvaret i situationen men inget svar.
Var riktigt nära att någon ringde 112 för att vi har nu sedan en tid tillbaka rensat bort all eld och glöd från öppna spisen för att veta att röken inte kommer från den.
Då kom han, långsamt puttrande på en åkgräsklippare med släpet efter där stegarna låg…
Han verkade som om att det är normal rök, men han sa även att ”enligt mig så rör det sig om en skorstensbrand”.
Han instruerade oss av att ta slangen med vatten och spruta både in i skorstenen och utanpå. Inte för att jag trodde det skulle göra någon skillnad då problemet satt inne i väggen där det förmodligen pyr just nu. Utifrån är det tätat så inget vatten kommer in och inne i skorstenen lär inte vattnet komma ut till väggen.
Men vatten sprutades det in i skorstenen och jag jagade något att suga upp det svarta sotiga vattnet som rann ut i andra ändan. I efterhand inte så viktigt kanske, men det var ju svårt att veta i det läget slutsituationen. Som om vi skulle bo kvar 1 natt till som var planerat.
Men röken gav sig inte och det började ryka mera så 112 ringdes.

Eftersom detta var en bra bit ute i skärgården och brandstationer inte finns på varje ö så tog det en stund före första båten dök upp. 2 blåklädda vad det som ut som snickare med texten ”Skärgårdsstiftelsen” dök upp och gjorde vad de kunde. strax därefter kom flera båtar, en båt med pumpstation och slang dök upp. Fortfarande inget som liknar brandmän utan dessa var skäggbeklädda skärgårdsbor som nog har någon frivillig utryckningsjour…
Började bli mycket folk nu som tittade på sprang med slangar hit och dit…
Allt samtidigt som alla konferansdeltagare desperatpackade då nästa och sista waxholmsbåten för dagen skulle snart till att anlända till bryggan. Som var rätt full av diverse båtar.
Även en riktig brandbils-båt dök upp tillslut med en handfull brandmän. Vid det tillfället var vi redan klara med att packa allt och förflytta det till båtbryggan för avfärd.

Vid det tillfället så såg vi inte riktigt vad som hände vid huset, vi stod vid bryggan och väntade båten som skulle ge oss ett passerkort till 4 lugna timmar hemresa.
Dock vid sista turen upp i huset för att se så ingen glömt kvar något så togs denna bilden.
ELDEN ÄR LÖS! Det är på andra sidan väggen där som vi eldade… Det var som vi misstänkt rök från en pyrande vägg som var orsaken. Och nu har den fått lite syre från att ha arbetat sig igenom väggen och lågorna slog upp.
De som planerat att gå upp på övervåningen ändrade snabbt sin plan och utrymmde snabbare än kvickt.
Elden släcktes direkt och informationen vi fått senare av husägaren var att det blev inget mera.
De har efter det sågat upp hela väggen och utplånat den glöd som fanns i väggen.

Orsaken var tydligen att det fanns ett öppet hål från skorstenens insida rakt ut i väggen. Inte alls bra!
Och dagen före har vi även eldat på i samma öppnaspis och då var det även rökigt men inget som branddagen.
Men det kunde lika väl börjat brinna då alla låg och sov, och det kunde slutat riktigt illa.

Men vad som skulle vara en lagbindande resa blev just det.. Iaf för halva konfernsgänget som inte åkte hem på branddagens middagsbåt. 🙂

  • Frida

    Häftig konferensresa!