Dags för gasolbyte i vår Mosquito Magnet

Gasolen i vår Mosquito Magnet Patriot ska räcka i 21 dagar står det i manualen. Förra helgen var det 25 dagar sedan start och det var fortfarande kvar lite gas i flaskan. Så den fick snurra så länge den kunde den sista veckan före semestern.

Inte så överaskande var att gasolen var slut när vi kom till stugan idag.

Gjorde några markeringar under tiden vi körde maskinen för att få kontroll på hur snabbt gasolen minskade. Inte så intressant nu då gasolen räckte några dagar längre än utlovat. Tyckte det gick lite väl fort i början så därav började jag mäta gasoförbrukningen.

image

När man byter gasol (och ställer undan maskinen för vintern) så rekommenderar tillverkaren att blåsa ur maskinen. Såklart finns det speciella patroner för just detta.

För 82kr styck får man en liten glänsande behållare som innehåller luft.

image

Denna skruvas på baksidan av mosquito magnet huvudet med hjälp av en adapter. Adaptern har funktionen att punktera toppen på behållaren som sedan blåser igenom maskinen. Tyckte ljudet av renblåsningen var lite klent så hoppas den gjorde vad den skulle.

image

Förutom att köpa ny gasol samt blåsa ur maskinen för 82 kr så är det dags att byta doftpatronen, den som kallas Octenol.

En liten vit inplastad tablett som går på 165kr kr styck. Räknar man då på driftkostnaden för en månad med Mosquto magnet så blir det 375kr för gasol, 82kr för rengörningen samt 165 för doften. 622kr per månad kostar därmed vår Mosquito Magnet i drift. Då räknar vi inte in priset på inköp av själva maskinen eller bensinen som går åt för att ta en extra tur till närmsta ort.
Och efter snart 5 veckor sitter vi fortfarande och slår ihjäl massor med mygg. Gick faktiskt in från altanen för en liten stund sedan för myggen kom med jämn takt och bet mig.

Allt jag läst och sett på nätet så ska denna maskinen fungera riktigt bra. Varför har inte myggen minskat mera? Eller skulle det vara trippelt med mygg utan maskinen? Det är just detta som gör det så svårt att veta om den gör skillnad.

Eller fungerar den kanske på en villatomt där man har ett specifikt blötområde där myggen finns. Här hos oss där vi i stort är ett hus med bara massa skog åt alla håll så är den inte nog effektiv.
Men de säger ju att den ska täcka 4000 kvm. Det är ju hela vår tomts storlek…

Vi kör vidare….
Passade även på att fota upp under kjolen på maskinen när vi väl gjorde en service. Det är alltså där myggorna sugs in. Den tejpade tappen under innehåller octenoltabletten och där ska även doften pytsas ut med lite luft som sedan sugs in i kjolen. Det borde vara det som är den patenterade ”Counter flow”-teknken de gör mycket reklam för.

image

Här är ena sidan på maskinen med luckan öppen, Du ser mosquto magnets mördarvapen. En fläkt…

image

På andra sidan mot behållaren finns utblåset. Där fläkten gör sig av mig all luft som den suger in. Gissar att det finns två kanaler vid utblåset, detta är det stora utblåset men det pytsas även iväg lite luft nedåt till kjolöppningen vid octenoltabletten.

image

Och den inte så imponerande lösningen för att placera octenoltabletten bakom. Haken där är alldeles för klen och spåret man ska vrida den i enheten är alldeles för lite tilltaget så haken går därmed av.

Var inne på Granngården i Alunda idag och de skulle beställa en sådan ändplupp och det var inget tal om pris eller kvitto. Klart de fixar en ny till mig. Mycket bra service.
Har även tidigare pratat med Granngården i Täby och de har samma inställning.

Som en ny kund hos granngården så måste jag säga att de hittils har visat sig generösa , kunniga och hjälpsamma.

image

Vi passade även på att placera om fällan då det tidgare läget troligtvis konkurrerar med oss människor som rör sig kring fällan.

Är heller inte nöjd med förra veckans fångs, ja den före gasolen tog slut alltså.

Så nu provar vi att plocka ned den 5 meter i höjd ned på stora gräsmattan. Mera närmare blötmarkerna där myggorna kläcks. Förhoppningsvis kommer den nya placeringen fånga myggen på väg från födelseplatsen till att de sticker oss.
Och att det i längden även rensar baksidan av huset då de som redan finns där dött och de nya som normalt rör sig dit istället fastnar i fällan.