Jag testar Julas Meec 4t vedklyv

Efter att det legat ved som behöver klyvas i 1 år, och en hög även 2 år så inser jag att klyva ved med yxa inte riktigt händer.
Gjorde ett ryck förra helgen men det tar både tid och kostar enormt mycket svett.

När jag då gick runt på Jula och möts av en pall vedklyvar som säljs till riktigt bra pris så var det inte mycket att tveka på.
Dels så stod deras stora vedklyv, Meec som klarar 6 ton klyvkraft som även har en ställning med i paketet. Samt mellanvarianten som klarar 4 ton och 52 cm klyvlängd.
Priset var nedsatt till 1500kr för den på 6 ton och 4 ton varianten kostade 990kr.

Jag funderade och lastade på den stora varianten, för hur mycket är 4 ton klyvkraft mot 6 ton? Jag har ingen aning så varför chansa och ta en för klen maskin tänkte jag.
Mej OJ vad maskinen vägde mycket, fick kämpa för att lyfta på den på vagnen. Och väl på funderar jag på hur jag ska lyckas lyfta upp allt i bilen.
Hur ska jag sedan få med både maskin och familj till stugan i helgen då paketet var mycket längre än bagaget, så sätet behövdes fällas.

Det blev att baxa av den stora maskinen och lasta på den mindre varianten. Lite lättare (47 kg mot 55kg). Gick precis in i bagaget utan att fälla sätet.

Så hur snabb är Meec klyven att dela på vedrträn, orkar den med en tjock gran? Hur är arbetställningen?
Ja, eftersom jag tycker mera om videos än text så kommer här en videorecension av vedklyven.